5 tips til at prioriterer hygiejnen højt i restaurationsbranchen

Af | 19. oktober 2014

hygiejne

At holde en god hygiejne når du har arbejder med fødevare er et krav for ikke at give de spisende risiko for madforgiftning. Overholdes de hygiejnemæssige krav der er sat op af fødevareministeriet, vil din forretning blive lukket ned. Få her hjælpende råd til at holde butikken ren uden at bruge flere timer på det.

Find et kasseapparat med fladt tastatur på Kassesystempriser og minimerer bakterie spredningen.

Minimer bakterier på kasseapparatet

Det er ikke kun kokkene der skal være opmærksom på hygiejnen, tjenere rør ved kasseapparatet og røre ved penge konstant i en restaurant, det er derfor vigtigt at minimere risikoen for bakteriespredning. Dette kan blandt andet gøres ved at få et kasseapparat der har et fladt tastatur, således at det blot kan tørres af med en fugtig klud. Det er også muligt at få et cover til de tastaturer der ikke har fladt tastatur, således at du kan vaske tasterne af hyppigt, uden at elektronikken tager skade. Et cover vil også minimere slidtage på kasseapparatets tastatur.

Materialer i køkkenet

Der er lavet krav vedrørende materiale og konstruktion af vægge, gulve og lofter til et køkken. Disse krav skal overholdes for at minimere risikoen for at bakterier får mulighed for at gro, men disse krav gør det ikke blot nemmere men også hurtigere for dig som ejer eller medarbejder at gøre køkkenet rent. Vægge skal være lette at vaske ned og være beklædt med et glat materiale der er vandtæt. Er der ovne eller andre store maskiner i køkkenet er det vigtigt at væggen kan håndtere de høje eller lave temperaturer.

Vask hænder og gør det rigtigt

Dette lyder måske lidt tosset, men realiteten er at mange enten ikke vasker hænder eller ikke vasker dem korrekt. Hænder er en af de dele på kroppen vi hyppigst rør andre ting og mennesker med, det er derfor også hurtigt at sprede skidt og bakterier hvis man ikke er opmærksom på at få dem vasket. Står du som kok eller på anden måde har med fødevare at gøre kan det være en rigtig god ide at få fjernet dørhåndtag i køkkenet, da det er en af de store risiko grupper for at sprede bakterier.Derudover er det vigtigt at vaske hænder hver gang du rør noget nyt, om det er fordi du går fra én fødevare til en anden, gør ingen forskel du skal stadig vaske hænder i mellem. Den korrekte måde at rengøre dine hænder er ved først at skylle hænderne med lunkent vand, derefter påføre du sæben, nu er det vigtigt at gnide sæben grundigt ind på håndfladerne, mellem fingrene og på håndryggen. Når dette er gjort skyller du sæben af i lunkent vand og slukker vandhanen med et stykke papir, således at du ikke røre ved vandhanen efter vask, dette kan også løses ved at have en censor på vandhanen, således at berøring ikke er nødvendig.

Ugentlig rengøring

I køkkenet og i restauranten er det altid anbefalet at lave en ugentlig grundig rengøring, for at sikre alle afkroge og små gemmesteder bliver gjort grundigt rent. Dette skal gøres ved at fjerne så meget inventar som muligt og derved gøre alle overflader, maskiner og kølerum rene. Dette kan gøres forholdsvist hurtigt, hvis man vedligeholder det til dagligt.

Ved sygdom, bliv hjemme!

Er en medarbejder syg, har en form for hududslet eller andre fysiske irritationer der omhandler infektioner, skal personen blive hjemme indtil personen er uden for smittefare. Også selvom det blot er en mindre halsbetændelse.